Раст насиља у породици у Сремској Митровици од почетка пандемије

in Друштво on 09.12.2021.

Сремска Митровица, 09.12.2021. – Сигурна кућа у Сремској Митровици постоји од 2016. године а изграђена је средствима које су обезбедили Фонд Б92, Окружно јавно тужилаштво Сремска Митровица, Покрајински секретаријат за родну равноправност Владе Војводине и град Сремска Митровица. 

Kао одговор на повећан број пријава насиља и конкретно жртава насиља исказала се потреба за установом као што је Сигурна кућа, а Сремска Митровица има једну од најмлађих кућа у Србији. Изграђена је по свим стандардима који захтевају земље Европске уније.  Kако је рекао Бранислав Вукмир, директор Центра за социјални рад Сава у Сремској Митровици, установа броји 20 лежајева.

“Ми смо од 2017. године покренули поступак лиценцирања услуге са тим бројем корисника, али лиценцу још нисмо добили због неиспуњења броја стручних радника.  Имајући то у виду,  били смо приморани да у правилнику капацитет спустимо на 10 лежајева. Надамо се да ћемо у скоријем периоду добити лиценцу за нашу услугу”, истиче Вукмир.

Тренутно су у Сигурној кући смештене жена са дететом као и једна малолетна девојчица. Од почетка године било је смештено 24 корисинка.

Најдужи период боравка који огранчава правилник рада Сигурне куће јесте до 6  месеци. У складу са потребама одређених корисника боравак може трајати и краће. Запослени у Сигурној кући кроз рад са корисницима процењују које су предиспозиције за ранији излазак из система или евентуални продужетак боравка. Повратница је било у процентима између 20 и 30 одсто.

Штићенице Сигурне куће у Сремској Митровицу збринуте су 24 часа и имају сву потребну негу. Имају сталне оброке, смештај као и организоване активности које спроводе стручни радници.

“Специфичност за ову врсту услуге јесте да поред стручних радника који пружају помоћ овде, имају и водитеље случаја у Центру за социјални рад који воде њихове поступке у вези пријаве насиља. Такође, имамо добру сарадњу са Националном службом за запошљавање како бисмо поред психосоцијалне подршке нашим корисницама омогућили и радно ангажовање. Имамо и потиписане протоколе и споразуме са невладиним сектором. Издвојио бих и Фонд Б92 који је основао социјално предузеће са којим имамо протокол о сарадњи “, наглашава директор Сигурне куће.

У овој години, услед епидемије корона вируса, дошло је до повећаног броја случаја насиља у породици. У Сигурној кући у Сремској Митровици је према речима надлежних било 24 предмета више. Процедура је како објашњавају јасна, жртва најпре треба да се обрати полицији. Након тога полиција контактира Центар за социјални рад.

Стручни тим Сигурне куће у Сремској Митовици чине 3 радника: социјални радник, дефектолог и психолог. Приоритет је да се жена оснажи за повратак у заједницу, да функционише нормално и нађе посао уколико јој то недостаје. Стручни тим је корисницама на располгању 24 сата.  Постоји добра сардања са свим здравственим и другим важним установама у Сремској Митровици. Kорисницама је на располгању и бесплатна правна помоћ.

Kако кажу из стручног тима Сигурне куће, труде се да живот корисница изгледа као и када су ван ње и да атмосфера буде максимално релаксирајућа. Све се ради у договору, а жене углавном немају проблема са адаптацијом.(крај) ам/нм