Потписивањем Меморандума са СКГО Крагујевац ушао у процес израде Стратегије међународне сарадње

in Друштво on 01.12.2021.

Крагујевац ће бити први град у Србији који ће имати Стратегију међународне сарадње, чиме ће и ова област значајна за развој локалне самоуправе бити плански и институционално уређена. У изради овог документа граду Крагујевцу ће кроз Пакет подршке помоћи консултанти и експерти Сталне конференције градова и општина, а на основу Меморандума о сарадњи који су данас потписали генерални секретар ове асоцијације Ђорђе Станичић и градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

Стална конференцији градова и општина, нам кроз директне видове помоћи и кроз сарадњу са стручњацима и консултантима из разних области пружа подршку, захваљујући којима је Крагујевац постао бољи и савременији.

Данас је идеална прилика да разговарамо о озбиљном успостављању и планском развоју међународне сарадње између јединица локалне самоуправе код нас и из иностранства, што се некада, указао је градоначелник Дашић, радило без плана. Искуство Сталне конференције градова и општина помоћи ће да, пре свега боље идентификујемо јединице локалне самоуправе са којима би град Крагујевац могао по разним питањима да успоставља сарадњу, а са друге стране, да је на организован и плански начин и даље негујемо и одржавамо, казао је градоначелник, изразивши захвалност и задовољство што се потписивањем Меморандума наставља квалитетна и успешна сарадња са СКГО.

Уз захвалност на указаном поверењу, генерални секретар СКГО, Ђорђе Станичић је рекао да ће Меморандум о сарадњи омогућити модалитете успостављања међунардоне сарадње Крагујевца на један нов и савремен начин. Иницијатива за подршком говори о томе да је приступ града Крагујевца међународној сарадњи озбиљан. Да би се у данашње време
успоставио контакт и виши облик сарадње са градовима и општинама других земаља није довољно да вам се неко свиди. Потребно је да имате шта да изнесете као свој предлог и допринос тој сарадњи као и да на одговарајући начин сазнате ко су могући партнери који могу да имају интереса да буду у партнерским односима са градом, појаснио је Станичић. Имајући у виду да је Крагујевац део Пакета подршке који се тиче брендирања града, различите активности које ће се спроводити наредне године и кроз потписани Меморандум, помоћи ће да заједно увидимо шта је то што Крагујевац представља и како други могу и треба да га виде, казао је Станичић.

Потписивању Меморандума о сарадњи у Свечаном салону Градске управе, присуствовали су помоћник градоначелника за међународну сарадњу града Крагујевца, Борис Ковачевић и шеф Службе за европске интеграције и међународну сарадњу Сталне конференција градова и општина Александра Вукмировић.