Оаза Сигурности Крагујевац

in Друштво on 23.12.2021.

Крагујевац, 23.12.2021. – Сигурна кућа представља сигурност, простор где жена има подршку у сваком смислу те речи. Циљ свих Сигурних кућа у Србији јесте се жена оснажи и поврати јој се самопоштовање.

Жене које су у Сигурној кући углавном немају подршку породице – оца, мајке, браће или сестара, сагласни су социјални радници.

Према подацима из центра “Kнегиња Љубица” у Kрагујвцу у 2020. години, од укупно 11 жена које су биле смештене, 9 жена није се вратило насилнику.

Оаза сигурности Kрагујевац

Оаза сигурности је основана почетком 2008. године  у Kрагујевцу са циљем побољшања положаја жена у локалној заједници. Сви пројекти који су реализовани у оквиру удружења тичу се заштите жена из маргинализованих група. Најпознатији пројекат удружења јесте оснивање Сигурне куће. Захваљујући том пројекту жене из Kрагујевца и околине добиле су праву оазу сигурности, 4. 000 жена са села имале су гинеколошки преглед у циљу превенције рака грлића материце, организована је и правна помоћ жртвама насиља у породици.

Kрагујевац је први град у Србији где је потписан протокол о међусекторској сарадњи између удружења Оаза сигурности, Полицијске управе, Дома здравља, Завода за хитну помоћ, школске управе и Града Kрагујевца.

“Ми смо једна од ретких организација у Србији која континуирано пружа подршку женама жртвама насиља у породици. Наше адвокатице из организације бесплатно су заступале жене жртве насиља. Адвокатице нису само писале тужбе већ су и заступале наше кориснице”, објашњава Маја Мијаиловић, председница удружења Оаза сигурности Kрагујевац.

Од 2017. године Сигурна кућа пружа и психолошку подршку.Вера Симић, координаторка саветовалишта Оаза сигурности Kрагујевац, каже да се насиље дуго година трпи, да жене не пријављују када се први пут то деси. Разлог је тај што жене немају довољно информација и не знају коме да се обрате за помоћ. Жене које трпе насиље су изоловане од родбине, пријатеља и немају социјални живот.

Оаза сигурности Kрагујевац има добру сарадњу са локалном самоуправом и свим важним институцијама.

Без обзира на економску ситуацију, насиље не треба да се трпи јер увек постоји излаз!

(крај) ам/нм