Институционална подршка Сигурној кући у Лесковцу

in Друштво on 16.12.2021.

Лесковац, 16.12.2021. – Сигурна кућа у Лесковцу, друга је отворена у Србији још 2004. године, након београдске, а Лесковац је први град који је прихватилиште отворио у оквиру институције, тачније, Центра за социјални рад. У почетку је то била пројектна активност Центра за социјални рад, а од 2006. године постаје и стална услуга. Од 2004. године до данас кроз Сигурну кућу прошло је више од 500 корисника. У току ове године кроз Сигурну кућу прошло је 35 корисника, 17 жена у 18-оро деце.

Према речима Предрага Момчиловића, директора Центра за социјални рад Лесковац, Сигурна кућа се на локацији где је сада, налази од 2017. године и у то време је и добила лиценцу за рад. Реновирана је и финансирана средствима града Лесковца, а уложено је више од 3 милиона динара, док се на годишњем нивоу из буџета града за Сигурну кућу издваја више од милион динара. У њој истовремено може да борави 12 особа. Све собе су адекватно опремљене, свака поседује телевизор и кориснице имају све што има је потребно. Сигурна кућа у Лесковцу је, захваљујући средствима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, добила летњиковац и игралиште за децу.

Реч је о Сигурној кучи регионалног карактера, будући да ту уточиште проналазе и жртве породичног насиља из свих општина Јабланичког округа, којима је ова установа на располгању 24 сата дневно. “На смештају смо имали не само жртве породичног насиља, већ и жртве трговине људима не само из Јабланичког округа већ и из других градова”, наводи Момчиловић. Према његовим речима, време пандемије коронавируса додатни је изазов за смештај корисника. Пре него што буду смештене жртве морају да буду тестиране. Уколико је жртва позитивна обезбеђена је соба за изолацију. “Изутетно нам значи подршка Kоординационог тела за родну равноправност које има разумевања са тешкоћама у раду са којима се суочавају Сигурне куће. Више пута смо путем невладиних организација конкурисали и добили значајна средства за адаптацију наше установе. Зграда у којој се налази Сигурна кућа је стара више од 100 година и захтева редовно одржавање и ту нам велику помоћ пружа Kоординационо тело за родну равноправност”, истиче директор Центра за социјални рад.

Сигурна кућа у Лесковцу добар је пример сарадње Центра за социјални рад, полиције и тужилаштва. “Сарадња је изузетно квалитетна. На сваких 15 дана разматрамо све пријаве за насиље у породици и као тим доносимо одлуке које су битне за жртву. У Лесковцу је прошле године било око 1.000 пријава породичног насиља и исто толико хитних мера изречених од стране полиције. А тако ће бити случај и са овом како показују извештаји. Свака од тих пријава прошла је кроз Центар за социјални рад”, наглашава директор.

Сигурна кућа лиценцирана је од стране надлежног министарства, а у оквиру куће ради петоро стручних радника: педагог, психолог и социјални радник. Они се фининасирају из локалног буџета јер је и Сигурна кућа локална услуга.

Kорснице у Сигурној кући могу боравити око 30 дана, а по процени стручног тима и до 90 дана. За то време помаже им се у налажењу стана, посла, обаваљу се разговори са њима. Оне учествују и у припреми оброка, у чишћењу куће и разним другим активностима. “Циљ нам је да осете у уважено и прихваћено”, каже Далиборка Стевановић, руководилац Сигурне куће Лесковац . У контакту смо са готово свим корисницама које су овде биле, све оне имају водитеље случаја. Велики број жена осамостали сеи пронађе стан и посао. Мали је број жена који се врати насилнику. То су жене које су годинама трпеле насиље, а насилници знају њихове слабе тачке. У тим случајевима процењујемо степен ризика за жену”, додаје Стевановић.

Kако објашњава Горица Митровић, домаћица у Сигурној кући Лесковац, корсинице се међусобно друже, проводе време са децом, гледају телевизор. Такође, имају слободне активности напољу, а парк је омиљени кутак деци која бораве у Сигурној кући. (крај) ам/нм