За Илијин први корак Љубиша Шљивић из Крагујевца препешачио 1020 км

in Друштво on 28.11.2021.

Љубиша Шљивић из Крагујевца, после 62 дана и пређених 1020 километара, данас је стигао на Трг код крста. Тиме је окончан још један хуманитарни подвиг нашег суграђанина, који је 28. септембра кренуо пешице ка Крагујевцу из свог родног села Доње Биљане код Задра, одакле је као двогодишњак са родитељима 1995. године избегао акцију Олуја. Циљ похода
је прикупљање средстава за четворогодишњег дечака Илију Милановића из Београда, да оздрави и начини свој први корак.

Поред чланова Планинарско – еколошког клуба Гора, Удружења грађана Експрес и Хуманитарни радио и Удружења крајишника Зора, Љубишу је у име града дочекао Предраг Стевовић члан Градског већа за спорт.

Честитајући на хуманитарном подвигу невероватног карактера, Стевовић је истакао да је Љубиша овим чином привукао пажњу свих добронамерних људи из целог региона који желе да помогну четворогодишњем Илији.

Ово није Љубишин први хуманитарни подвиг, истакао је Стевовић и подсетио да је млади суграђанин добитник Ђурђевданске награде за подухват у 2019. години – Да мали Михаило поново чује. Тада је Љубиша бициклом прешао 5876 км од Крагујевца, преко Алпа, до најсеверније европске тачке – Нордкапа и прикупио новчана средства неопходна за лечење петогодишњег дечака.

Ђурђевданска награда је најмање што је Крагујевац могао да уради и да се одужи за све што Љубиша ради за наш град и све малишане којима је потребна помоћ. Он пружа невероватну љубав, неуморан је и светао пример свима нама да будемо бољи људи, да имамо више слуха и разумевања за туђе проблеме. Ми смо први пут ове године у буџету града определили пет милиона динара за лечење деце од ретких и тешких болести – рекао је Стевовић који се у име града захвалио Љубиши на подвигу за Илију.

Стигавши на циљ после препешачених 1020 километара, Љубиша – дипломирани економиста, без посла, поета и спротиста каже да је осећај феноменалан. Путовање су му обележили људи, који су у Хрватској, Босни и Херцеговини и Србији излазили у сусрет. Кад сам кренуо нисам имао обезбеђено ниједно ноћење, а и опрема је била половична. Дневно је прелазио по 25 километара и трудио се да име свог града прикаже у најлепшем светлу.

Љубиша није познавао Илију, а сагласност његове мајке да прикупља новац за лечење добио је путем друштвених мрежа. У почетку су сви били скептични, али после неколико дана људи су почели да уплаћују новац, не само са ових простора, него и из дијаспоре.

Илија и Љубиша упознали су се на крају подвига, пре четири дана на Авали. Илија је друго дете, из друге, одржаване трудноће. Рођен је пре термина, у тридесет и четвртој недељи. На рођењу му је дијагностификована Спина бифида – менингомyелоцела. Оперисан је у првом дану по рођењу и од тада почиње битка за његов први корак и боље сутра. Следећа операција је у Атини у августу наредне године.

Сви који желе да учествују у акцији „За Илијин први корак“ могу то да учине слањем СМС поруке 856 на 3030.