Потписан уговор о подстицајима за уградњу соларних панела

in Енергетика on 07.11.2021.

У Влади Републике Србије, у присуству потпредседнице Владе и министарке рударства и енергетике проф. др. Зоране Михајловић, потписан је уговор о суфинансирању програма уградње соларних панела за домаћинства у граду Kрагујевцу – једном од 37 градова и општина којима су одобрена средства на конкурсу Министарства рударства и енергетике, расписаном у оквиру реализације Програма финансирања активности и мера унапређења ефикасног коришћења енергије у 2021. години. У име града Kрагујевца уговор је потписала енергетски менаџер града Ана Радојевић.

Михајловићева је рекла да су циљеви давања подстицаја за уградњу соларних панела смањење потрошње енергије на националном нивоу, нижи рачуни за домаћинства и здравија животна средина.

Само заједно можемо доћи до резултата и циља, а то је смањење потрошње за минимум 30 одсто, а то ће значити и ниже рачуне за домаћинства такође за 30 одсто. То је за Србију на националном нивоу 3.300 тона угљен-диоксида мање на годишњем нивоу. То значи да ћемо одржати и енергетску стабилност у годинама које долазе, истакла је она.

Граду Kрагујевцу је одобрено 5 милиона динара, колико је и сам определио у ове сврхе, тако да ће грађанима за суфинансирање уградње соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије за сопствене потребе, на располагању укупно бити 10 милиона динара.

Потписивањем овог Уговора, Град Kрагујевац наставља веома успешну сарадњу са Министарством рударства и енергетике на спровођењу мера енергетске ефикасности, по чему је наш град препознат као лидер у целој Србији, изјавила је Ана Радојевић, енергетски менаџер Града Kрагујевца и додала да овај пројекат има за циљ остваривање уштеде енергије и њено рационално коришћење, као и смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште, што ће као последицу имати побољшање квалитета живота свих грађана у нашем граду.

Након потписивања Уговора између Града и Министарства рударства и енергетике, биће расписан кокурс за привредне субјекте, а онда и грађане.

Очекује се да овај пројекат, у који држава и 37 градова улажу око 195 милиона динара, буде реализован до половине следеће године.